Veneția, Italia

Când spui Veneția te gândești în primul rând la celebrul carnaval ce are loc în fiecare an în luna februarie, la gondole și la îndrăgostiți plimbându-se de mână prin Piazza San Marco.

Cel mai ușor mod de a ajunge la Veneția este avionul. Prețurile pornesc de la 70 de euro dus întors la o cursa low cost sau de la 150 la o cursa de linie. În sezon asteaptă-te ca prețurile să ajungă și la 300 de euro așa că cel mai bine este să-ți faci rezervarea din timp.

În ceea ce privește cazarea, prețutile sunt mari. O camera dublă într-un hotel din Veneția pornește de la 80 de euro în extrasezon și de la 100 în sezon. Dacă ai până în 35 de ani și nu ești pretențios poți alege serviciile unui hostel, unde locul în cameră pornește de la 20 de euro. Dar și aici trebuie să rezervi din timp pentru că nu sunt multe hosteluri în Veneția. Dacă totuși vrei să stai la hotel dar prețurile din Veneția nu te încântă, poți alege să te cazezi în orasul Mestre. Aici prețurile pornesc de la 50 de euro camera dublă, iar orășelul se află la doar 10 minute și 1.5 euro de Veneția.

Cele mai bune perioade pentru vizitarea Veneției sunt primăvara devreme și toamna târziu, când fluxul de turiști este mai mic și nu trebuie să aștepți ore în șir pentru a vizita obiectivele turistice. Cu toate că poate nu vizitezi Veneția pentru Basilica San Marco sau pentru Palatul Dogilor (Ducale), monumente arhitecturale faimoase din orașul de pe ape, nu trece pe lângă ele fără să le vizitezi ! Vei descoperi povestea Podului Suspinelor dar și o impresionantă colecție de artă ce cuprinde nume precum Tiziano, Veronese sau Tintoretto.

Un alt simbol al Veneției pe care nu trebuie să-l ratezi este Podul Rialto. Lângă pod se află o piață celebră de unde poți cumpăra în fecare dimineață pește proaspăt, prins în lagună. În această zonă, ca și în Piazza San Marco, vei găsi magazine de suveniruri de lux care vând sticla de Murano la prețuri foarte mari. Aceleași produse le vei găsi pe straduțele mărginașe, la jumătate de preț. Sticla de Murano este specifică Veneției și este fabricată pe insula cu același nume, unde poți ajunge cu vaporetto. Încearcă să-ți planifici singur vizita la Murano pentru că de multe ori excursiile cumpărate de pe stradă nu te vor duce la adevărații producători de sticla. La fel, documentează-te înainte de a vizita un atelier de gondole, pentru a fi sigur că vezi unul autentic și nu o imitație menită să-ți ia banii.

Ca să descoperi frumusețea și misterele Veneției trebuie ca măcar prima dată să te cazezi în oraș și nu în Mestre, alegerea mult mai ieftină a majorității turiștilor. După lăsarea întunericului orașul vibrant și agitat din timpul zilei începe să-și dezvăluie magia. O plimbare pe străduțele înguste, puțin luminate și presărate cu poduri la tot pasul este o experiență care merită încercată măcar o dată.
Turiștii grăbiți se îndreaptă spre gară să prindă ultimul tren spre Mestre iar încet, încet, orașul devine pustiu. Din loc în loc, la câte-un picior de pod mai luminat, ce-ți duce pașii spre Piața San Marco, poți întâlni câte-un grup de gondolieri ce se pregătesc de plecare. Îmbrăcați cu tricouri marinărești și purtând pe cap pălăria de paie cu banda albastră în juru-i, povestesc gălăgioși.
“Ragazzi, gondola !”, te strigă, într-o ultimă încercare de-a te agăța ca și client. Nu sunt însă insistenți și îți zâmbesc atunci când îi refuzi. O plimbare cu gondola pornește de la 80 de euro și poate ajunge și la 150, depinde de cât de mult ești dispus să negociezi și în ce moment al zilei vrei să te plimbi. Dimineața va fi întotdeauna mai ieftin decât seara Dacă vrei ca gondolierul să-ți cânte trebuie să te aștepți ca prețul să crească. Dacă totuși nu îți permiți o plimbare cu gondola dar ești curios, trebuie să știi de existența serviciului pentru localnici numit traghetto. Acolo unde nu există poduri peste Grand Canal, localnicii apelează la niște gondole mai mari numite traghetto care traversează de pe un mal pe celălalt pentru doar 50 de cenți. Sigur, nu se compară cu cele 40 de minute oferite de un gondolier profesionist, dar nici nu îți ușurează portofelul.

Veneția este un oraș scump dar dacă te aventurezi pe straduțe, nu departe de arterele intens circulate de turiști, vei descoperi restaurantele la care mănâncă localnicii, unde prețurile sunt simțitor mai mici iar mâncarea mai bună. Un astfel de exemplu sunt restaurantele din Piazza Campo Santa Margherita din Dorsoduro, un loc frecventat în special de studenți. Dacă în centru un capuccino poate ajunge lejer la 2.5 euro, aici cu 1.5 euro iei întreg micul dejun italian. Tot aici trebuie sa știi că se află unul dintre puținele supermarketuri din Veneția.

Fie că te duci singur, cu prietenii sau cu jumatatea ta, orașul din laguna te va surprinde plăcut indiferent de motivul pentru care îl vizitezi. Veneția este o bătranică frumoasă, cu ochii calzi, ce-ți spune povești fantastice la fiecare colț de stradă. Te vrăjește cu magia sa, lăsându-te la finalul vizitei tânjind și visând la o nouă poveste.

Lasă un răspuns