Praga, Cehia

Praga îşi întâmpină turiștii tot timpul anului. Astfel, primăvara te poţi bucura de linişte şi de lipsa cozilor la obiectivele turistice, vara te așteaptă zile senine și petreceri ce se întind până târziu în noapte, toamna imbracă oraşul în culori calde şi-l transformă într-unul romantic, iar sezonul rece aduce cu el târgul de Crăciun.

Necunoscător fiind, plimbandu-te pe străzile din Praga o să-ți vină foarte greu să crezi că acest oraș cu iz medieval, plin de magazine ce vând cristale de Bohemia, cu clădiri impunătoare și flori la ferestre, a fost vreodată prins sub lagărul comunist. Poate unul dintre puţinele mărturii vizibile turiștilor ale istoriei zbuciumate a fostei Cehoslovacii este cimitirul Evreiesc din cartierul Evreiesc. Aici sunt îngropaţi zeci de mii de oameni uciși în urma Holocaustului.

Praga se află la aproape 1500 de kilometri de Bucureşti aşa că poţi alege ca mijloc de transport până acolo mașina personală, autocarul, trenul sau avionul. Indiferent de alegere, preţurile pleacă de la 150 de euro. În ceea ce privește cazarea, Praga nu este deloc un oraș scump, o cameră dublă la un hotel de 3 stele pornind de la 30 de euro pe noapte. De asemenea, restaurantele în Praga nu sunt scumpe, un prânz tradiţional variind între 5 şi 10 euro.

Praga este împărțită în două de râul Vltava: oraşul de sus, cu Castelul Hrad, Catedrala Vitius, viile și grădina de trandafiri, şi oraşul de jos, cu Centrul Vechi, Ceasul Astronomic, Piaţa Wenceslas și cu Casa Dansatoare. Cele două părți sunt conectate între ele prin numeroase poduri, dintre care cel mai cunoscut este Podul Carol.

Dar cea mai mare atracție turistică a orașului este Ceasul Astronomic. Aflat în Piața Orașului Vechi, Ceasul Astronomic datează din secolul 14 si arată atât ora exactă cât și harta cerului, cu semnele zodiacale și datele calendaristice. La ora fixă ceasul de pune în mişcare: Moartea, reprezentată de un schelet, bate un clopot iar pe rand, la gemulețele din partea de sus a ceasului se arată cei 12 apostoli, ca mai apoi un cocoș să vestească noua oră iar clopotele ceasului încep sa bată. Se spune ca dacă nu vezi cei doisprezece apostolic ai venit degeaba la Praga. Din acest motiv trebuie să ajungi în fața ceasului cu un sfert de oră înainte de fix. Dacă ajungi mai târziu rişti sa nu mai vezi nimic din cauza numărului foarte mare de turişti.

Daca vrei să afli mai multe despre Praga, te poţi alatura unui grup organizat de excursioniști. În general întâlnirile au loc la statuia din Piața Wenceslas. Ca să beneficiezi de reduceri sau de turul gratuit de bun venit, trebuie să ajungi cu 15-20 de minute mai devreme de plecare pentru că locurile sunt limitate. Pe lângă tururile culturale, dedicate oraşului sau cartierului evreiesc, există si circuite mai ieșite din comun, precum “Praga fantomelor”, unde ghid îţi va fi un vampir.

Praga este un mare centru cultural al Europei dar şi oraşul în care s-a născut filosoful Franz Kafka. De aceea, multe restaurante şi hoteluri îi poartă numele. Municipalitatea din Praga i-a construit chiar şi o statuie din bronz şi i-a dedicat un muzeu.

Dacă te aștepți ca orașul sufocat de turiști să devină liniștit peste noapte, te înșeli. Venirea serii aduce cu ea invitații la spectacole care mai de care mai diferite, la concerte de muzică clasică, la plimbări cu vaporașul pe Vltava, la plimbări cu trăsura trasă de cai sau la petreceri în cluburile și cafenelele din oraș, unde poți gasi spre vânzare absinth, celebra băutură verde cehă. Aceasta se vinde și sub formă de suveniruri, cu scorpioni sau șerpi fermentați in sticle, la magazinele de spcialitate din oraș. Absinth-ul (Zâna Verde) este o băutură spirtoasă tare, făcută din plante, cunoscută pentru efectul sau halucinogen și interzisă în multe țari europene.

Praga îşi întâmpină turiştii tot timpul anului. Astfel, primăvara te poţi bucura de linişte şi de lipsa cozilor la obiectivele turistice, vara te aşteaptă zile senine şi petreceri ce se întind până târziu în noapte, toamna imbracă oraşul în culori calde şi-l transformă într-unul romantic, iar sezonul rece aduce cu el târgul de Crăciun, unul dintre cele mai frumoase din Europa.

Înainte sa pleci în vacanță la Praga mai trebuie sa știi ca moneda locală este coroana cehească (1 euro = aproximativ 25 de coroane).

Lasă un răspuns