Londra, Anglia

“When a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford” (Când un om este plictisit de Londra este plictisit de viață, pentru că în Londra există tot ce-ți poate oferi viața), spunea Samuel Johnson, unul dintre cei mai importanţi autori ai literaturii britanice a secolului 18.

Indiferent care este motivul pentru care vizitezi Londra, acest oraş fantastic şi plin de viață te va copleşi încă de la primii paşi.

Deşi ai crede că din cauza imigranților capitala Marii Britanii și-a pierdut din farmecul regăsit în poveştile lui Dickens, din legenda lui Jack Spintecătorul sau a lui Sweeney Todd, o să rămăi surprins o data ajuns acolo de cât de bine se îmbină clasicul cu modernul, vechiul cu noul.

Cel mai simplu mod de a ajunge la Londra este avionul. Dacă rezervi biletul din timp, o cursa low cost poate porni și de la 70 de euro dus-întors. În general în sezon prețurile sunt destul de mari astfel încât cel mai bine este să-ți cumperi biletul de avion chiar la începutul introducerii zborurilor de vară, adică prin decembrie – ianuarie.

În general, preţul mediu al unui bilet de avion București – Londra este de 200 de euro. În ceea ce priveşte cazarea, Londra este un oraş foarte scump, un loc într-o camera dublă pornind de la 70 de euro. Hostelurile au tarife pornind de la 15 lire pe noapte cu mic dejun inclus, dar majoritatea impun limita de vârstă de 35 de ani.

O zonă mai ieftină este însa Victoria, perfectă pentru cei care au de prins un avion foarte devreme, pentru că de aici pleacă autobuzele spre cele 4 aeroporturi ale Londrei: Heathrow, Luton, Stansted si Gatwick. Pentru a beneficia de cele mai mici tarife la biletele dinspre si înspre aeroport cel mai bine este să rezervi on-line cu o lună – două înainte. Astfel, în loc de 14 lire un drum poți plăti doar 2 lire rezervând online. Principalele companii de transport care fac legătura între aeroporturi și oraș sunt: Easy Bus, Green Line şi National Express. Există și opțiunea trenului dar vei scoate mai mulți bani din buzunar pentru un bilet. Heathrow este cel mai aproape aeroport de oraș, unde nu aterizează decât cursele de linie, și este conectat de Londra prin linia de metrou Picadilly Line.

Transportul local este foarte bine pus la punct în Londra astfel încât va fi aproape imposibil să te rătăcești. Dacă vrei sa folosești transportul în comun destul de des cel mai bine este să-ți cumperi un Oyster card. Costa 3 lire (pe care le recuperezi când îl returnezi) și îţi înjumătăţeşte preţul biletelor. Astfel, o călătorie cu autobuzul costă 2 lire dacă îţi cumperi biletul de la şofer sau de la automatele din staţii şi doar o liră dacă foloseşti Oyster-ul. La fel, o călătorie cu metroul costă 4 lire la liber şi 1,6 lire cu Oyster-ul. Un abonament pe o zi pentru zonele 1 și 2 (centrul Londrei) costă 5.60/7.20 lire (în afara orelor de vârf/în orele de vârf) iar unul pentru 7 zile 12.90/25.80 lire. Trebuie să mai știi că urcarea în autobuz se face doar pe ușa din față și imediat trebuie validat Oyster cardul.

Londra este prezentă în viața fiecaruia cu mult înainte de-a o vizita. Din manualele de engleză din școala generală, din poveștile cu Oliver Twist, Dorian Gray sau Pip, din ziare sau de la televizor – cu ştiri despre paradele dedicate reginei -, pășind pe străzile sale ai sentimentul ca o cunoşti deja. Buckingham Palace, Trafalgar Square, Tower of London, London Bridge, Waterloo, Westminster Abby, sunt nume cunoscute care însă dezvăluie privirii locuri şi monumente necunoscute.

Deşi Londra este un oraş scump, aici arta este gratuită. National Gallery din Trafalgar Square este unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume și găzduiește peste 2000 de picture aparținând celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Pe pereții galeriei vei descoperi picturi ale unor nume celebre precum: Picasso, Van Gogh, Rembrandt, Da Vinci, Titian, Cezanne, Monet, Rubens, Renoir, Michelangelo, Raphael, Caravaggio, Botticelli sau Turner. Vizitarea galeriei în totalitate durează cel puţin 6 ore aşa că dacă nu ai prea mult timp la dispoziţie, dar totuşi vrei sa vezi câteva picture faimoase, e bine să începi vizita cu aripa de est a clădirii.

Dacă te pasionează arta de dupa anul 1900 atunci trebuie sa mergi la Tate Modern. Intrarea este tot gratuită iar exponatele se încadrează în mult mai multe categorii, precum: pictură, sculptură, foto, video, etc. Deși este controversată din cauza expozițiilor sale, peste 5 milioane de oameni aleg să o viziteze anual, ceea ce face ca Tate Modern să fie cea mai populară galerie de artă contemporană din lume.

Un alt simbol al Londrei în ceea ce priveşte arta este British Museum. Este unul dintre cele mai vechi muzee din lume, datând din anul 1749, având în prezent o colecție de peste 7 milioane de exponate. În decursul zilei în muzeu se desfășoară nouă tururi gratuite de 50 de minute, în diferite galerii.

Una dintre cele mai populare expoziţii este cea a culturii egiptene, unde vizitatorii pot vedea mumii, sarcofage dar și obiecte găsite în piramidele din Egipt. Recent muzeografii de la British Museum au analizat câteva mumii cu ajutorul computerului tomograf și astfel au descoperit ramașițe umane conservate foarte bine în interiorul acestora. Imaginiile rezultate sunt disponibile publicului larg.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală este dedicat în special copiilor dar și adulții se pot distra de minune alaturi de cei mici pentru ca fiecare galerie conține elemente interactive si educative. Încă de la intrare te întampină un dinozaur ce ocupa întreaga sală. Galeria dedicată dinozaurilor cuprinde zeci de ramaşiţe plus o mulțime de informații despre viața si dispariția acestor mamifere. Există si câţiva dinozauri mecanici care se mișcă în funcție de vizitatori.

Începe-ţi ziua cu micul dejun englezesc (care este atât de consistent încât îţi va ţine loc si de prânz), însoţit de o ceaşcă de “breakfast tea” amestecat cu lapte. Dacă vrei să descoperi o parte a caracterului acestui oraş vibrant du-te în pieţele Londrei.

Cele mai celebre sunt Borough Market – dedicat mâncării, locul făcut faimos de Jamie Oliver care obişnuia să-şi facă cumpărăturile aici, Portobello Road – dedicat în special antichităților, vizitat de sute de mii de turiști în căutarea casei cu ușă albastră din filmul Notting Hill, Stpialfield Market – dedicat lucrurilor ieftine, Camden Market – dedicat tinerilor şi iubitorilor de lucruri unicat.

Dintre toate, Camden Market este cea mai interesantă din cauza identificării cu stilul punk. Pe strazile din Camden vei întalni saloane de tatuaje și piercing la fiecare colț, magazine pline de haine care mai de care mai ciudate și prețuri pe care le poți negocia chiar și până la o liră. Întreg Camden-ul este un spectacol. La prânz optează pentru un sandwich sau o salată de la supermarket. Cele mai cunoscute lanţuri de supermarketuri londoneze sunt Tesco si Sainsbury’s.

La Tesco un “meal deal” ce constă într-un sandwich, o punga de chips-uri si o sticla mică de apă costă 2 lire, în timp ce la Sainsbury’s 3 lire. La Sainsbury’s însă vei găsi în fiecare seară reduceri de până la 50% la mâncare.

Londra are numeroase parcuri, pline de flori și foarte bine îngrijite, în care poți sta pe iarbă fără nici o problema pentru ca nu este interzis. Foarte mulți londonezi aleg să-şi ia prânzul în parcul din apropierea locului de muncă. Este interzisă însă hrănirea porumbeilor sau a veveriţelor.

După ce te-ai odihnit poţi încerca o plimbare prin cartierul West End sau prin The City. Prima variantă presupune plecarea de la Covent Garden, o piața în special pentru turiști, cu prețuri mai mari decât în alte părți, spre Green Park prin Picadilly Circus, trecând pe la Buckingham Palace, St. James Park și terminând în Trafalgar Square. A doua variantă presupune plecarea de la Casa doctorului Johnson, spre Catedrala St. Paul, trecând pe la Muzeul Londrei, Barbican, The Monument şi ajungând în final la Turnul Londrei si Tower Bridge. (Trasee recomandate de ghidul Lonely Planet London 2010).

Mai apoi te poți relaxa și poți lua cina într-o tavernă sau într-un pub autentic londonez. Britanicii nu au prea multe feluri de mâncare specifică dar poți încerca cu încredere Jacket Potato (un cartof intreg copt cu diferite umpluturi și condimente), puiul înfășurat in bacon, cârnații englezești sau fish and chips (pește – cod de obicei – și cartofi prăjiți). De asemenea, nu uita sa încerci un “pint” de bere englezească. Trebuie să știi însă ca legislația britanică nu permite fumatul în interiorul niciunei încăperi iar majoritatea pub-urilor au licențe de funcționare doar până la ora 23:00.

Seara poţi alege să vezi o piesă de teatru sau un musical într-unul dintre numeroasele teatre din centrul Londrei (biletele variază între 20 și 50 de lire), poți petrece într-un club din Soho sau poți alege o plimbare pe South Bank, de la Waterloo la Tower Bridge, dupa lăsarea întunericului. Londra este acoperită de transportul de noapte aşa că nu îţi face griji în ceea ce priveşte întoarcerea la hotel.

Dacă nu ai prea mult timp la dispoziţie, nu te grăbi dintr-un loc în altul doar pentru a bifa pe hartă obiectivele turistice pentru că nu vei rămâne cu nimic în afară de fotografii.

Londra este mult prea mare şi are mult prea multe de oferit. Ca să cunoşti oraşul pe deplin îţi trebuie probabil ani. Încearcă însă să profiţi de timpul pe care îl ai şi să te bucuri de fiecare colţ de stradă.

3 răspunsuri la “Londra, Anglia”

  1. Alice spune:

    Superba este Londra!!!!!!!!!!cine ajunge la Londra sa profite cat de mult poate de acest oras fantastic!!!

  2. Mai ales urmarind cateva sugestii din articol nu ai cum sa nu profiti de el. Pentru cineva ca mine, care nu a mai fost la Londra, este de mare ajutor.

  3. Alex spune:

    Orasul este superb, plin de viata. Este printre putinele locuri unde as pleca definitiv!

Lasă un răspuns